89 proc. Polaków je mięso częściej niż raz w tygodniu. Co trzeci z nas spożywa je praktycznie codziennie. Statystyczny Polak konsumuje ponad 73 kg mięsa rocznie. To jeden z najwyższych wskaźników w całej Europie i więcej niż unijna średnia, która wynosi 68 kg na osobę rocznie. Najwięcej jemy wieprzowiny. Wybieramy ją dwa razy częściej niż drób. Spożycie wołowiny jest u nas nadal śladowe i wynosi zaledwie 1,7 kg na mieszkańca w ciągu całego roku.
Czytaj też:
Oto 25 największych producentów żywności w Polsce. „Padł rekord”
Polska mięsem stoi
W 2022 roku w Polsce wyprodukowano niecałe 5 mln ton mięsa. Najwięcej drobiu (2,7 mln ton), potem wieprzowiny (1,6 mln) i wołowiny (529 tys. ton).
Ale krajowy rynek tak gigantycznej produkcji na pewno nie udźwignie, dlatego Polska od lat króluje w eksporcie.
Przez ostatnie 35 lat zostaliśmy największym producentem drobiu w Europie. Zajmujemy czwarte miejsce w UE w produkcji wieprzowiny i szóste jeśli chodzi o wołowinę.
Wartość sektora mięsnego przekroczyła już 100 mld zł. Jedna trzecia przychodów wszystkich producentów żywności działających w kraju pochodzi właśnie z tej jednej branży. Mięso i wędliny mają największy udział w całkowitym eksporcie produktów rolno-spożywczych. Kilka miesięcy temu dla krajowych producentów otworzył się nowy potężny rynek. Mowa o Filipinach, gdzie żyje 116 mln ludzi, czyli potencjalnych klientów na polską wieprzowinę, wołowinę czy drób.
Jedno stado na godzinę
Mogłoby się wydawać, że branża, która stoi na tak mocnych fundamentach żadnych problemów nie ma. Ale tych ciągle przybywa. Już nie ma nawet co mówić o pandemii czy wojnie w Ukrainie, które negatywnie wpłynęły nie tylko na producentów mięsa, ale przecież na cały polski biznes.
Od długiego czasu w Polsce likwidują się kolejne stada trzody chlewnej. Mówiąc prościej, świń nam w kraju ubywa. Sytuacja jest dramatyczna. Przykładowo w pierwszym kwartale ubiegłego roku dzień w dzień likwidowano średnio 24 stada trzody chlewnej. W prostym rachunku – jedno stado na godzinę. Rolnicy żegnają się z produkcją, bo nie wytrzymują walki z epidemią afrykańskiego pomoru świń, choroby zakaźnej dotyczącej wyłącznie świń czy dzików. Praktycznie codziennie słyszy się o kolejnym ognisku ASF w Polsce.
Kiedy hodowcy trzody mają problemy z ASF, to producenci drobiu mają problem z ptasią grypą. Według danych Państwowego Instytut Weterynarii, w całym 2023 roku w Polsce odnotowano 68 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków. Utrzymywano w nich w separacji ponad milion sztuk drobiu.
Na chorobę nie ma mocnych. Leczenie kur czy kaczek nie jest opłacalne, szczepionka dopiero w eksperymentalnej fazie, więc jedyne, co pozostaje to utylizacja zarażonego ptactwa. Ptasiej grypie można jedynie zapobiegać, dbając o to, żeby hodowane kury, kaczki czy gęsi nie miały na przykład dostępu do wody pitej przez dzikie ptactwo.
Czytaj też:
W tej branży Polska stała się potęgą. „Trzecie miejsce w Europie”
Polska eksportuje aż 60 proc. krajowej produkcji drobiu, a wieści o ptasiej grypie atakującej kolejne kurniki wpływają niepokojąco na naszych zagranicznych klientów, którzy nie chcą wpuścić wirusa do swojego kraju.
Oprócz ASF czy ptasiej grypy, producenci mięsa borykają się z podobnymi problemami, co reszta branży. Przytłaczają ich wysokie koszty energii, brak wsparcia ze strony rządu. Nie sprzyjają również globalne już wegańskie trendy, rosnące spożycie roślinnych zamienników mięsa czy sam czarny PR wokół hodowców i producentów jako tych maltretujących zwierzęta czy przyczyniających się do szybszego końca świata.
Od hitu z puszki do globalnego giganta
Mimo tych wszystkich problemów, najwięksi gracze w branży trzymają się mocno. Tak przynajmniej wynika z naszego rankingu, który pomogła nam utworzyć agencja badawcza Dun&Bradstreet. W sumie spośród 40 wyróżnionych przez nas firm, tylko jedna zaliczyła w 2022 roku stratę. Wszystkie pozostałe miały zysk. Już wszystkie bez wyjątku z roku na rok powiększyły swoje przychody.
Ranking wygrał Animex. To mięsny gigant z ponad 11 mld zł przychodów rocznie. Nazwa firmy może niewiele mówić, ale to tam produkowane są wędliny pod znanymi markami: Morliny, Krakus czy Berlinki. Historia firmy sięga jeszcze początków lat 50., kiedy w głębokim PRL działała pod nazwą Centrala Importowo-Eksportowa Artykułów i Przetworów Pochodzenia Zwierzęcego „Animex”. Pierwszym hitem eksportowym była choćby wysyłana z Polski za Ocean szynka konserwowa Krakus. W latach 70. „Polish ham” kosztowała w USA niecałe 4 dolary. Lokalna, amerykańska szynka, o gorszym składzie, była dwa razy droższa. Cena plus jakość dały zapuszkowanej wędlinie z Polski murowany sukces. Legenda głosi, że po węglu była w PRL najczęściej eksportowanym polskim towarem za granicę.
Czytaj też:
Te napoje Polacy pokochali najbardziej. Zastanawiający sukces jednej kategorii
Już w wolnej Polsce Animex zadebiutował na warszawskiej giełdzie. Później spółka została przejęta przez amerykański koncern spożywczy Smithfield Foods Inc. A niedługo później Amerykanów przejęli z kolei Chińczycy z Shuangu Group. I tak Animex stał się częścią chińskiej grupy, a cała warta 4,7 mld dolarów transakcja była największym w historii przejęciem firmy amerykańskiej przez chińską.
Drugie miejsce na podium zajęła spółka Cedrob. To największy w Polsce producent mięsa drobiowego. Firma oferuje całą gamę wyrobów z mięsa kurczaka, kaczki czy gęsi. Swoje produkty eksportuje na 50 zagranicznych rynków. Nie tylko Europy, ale też Azji, Afryki czy na Bliski Wschód.
Ostatnie miejsce na podium zajął Sokołów. To jeden z największych producentów mięsa w naszej części Europy. Produkuje nie tylko mięso i wędliny, ale również dania gotowe, konserwy czy produkty roślinne. Firma należy do międzynarodowej grupy Danish Crown. To już największy eksporter mięsa na całym świecie i największy przetwórca mięsa w Europie.
Jakie jeszcze inne firmy znalazły się w naszym rankingu?
40 największych producentów mięsa i wędlin w Polsce
Miejsce | Nazwa spółki | Przychody 2022 | Zysk netto 2022 | Wzrost przychodów 2021/22 |
---|---|---|---|---|
1 | ANIMEX FOODS SP Z O O | 11 628 329 000 | 178 571 000 | 2 356 475 000 |
2 | CEDROB S A | 8 145 659 802 | 411 936 030 | 3 311 955 168 |
3 | SOKOŁÓW S A | 5 115 660 000 | 83 022 000 | 808 598 000 |
4 | SUPERDROB S A | 2 722 346 105 | 25 305 433 | 586 273 539 |
5 | AGRO RYDZYNA SP Z O O | 2 391 948 146 | 105 473 383 | 864 884 979 |
6 | GOBARTO S A | 2 344 061 000 | 17 824 000 | 741 693 000 |
7 | ZAKŁAD PRZEMYSŁU MIĘSNEGO BIERNACKI SP Z O O | 1 879 297 995 | 10 279 590 | 385 691 004 |
8 | TARCZYŃSKI S A | 1 655 634 247 | 91 218 348 | 442 370 234 |
9 | ABP POLAND SP Z O O | 1 420 031 000 | 28 714 000 | 402 867 000 |
10 | STORTEBOOM HAMROL SP Z O O | 1 415 236 745 | 86 664 206 | 418 010 981 |
11 | ZAKŁADY MIĘSNE SKIBA S A | 1 413 239 487 | 38 758 174 | 269 697 399 |
12 | ZAKŁADY MIĘSNE ZAKRZEWSCY SPÓŁKA JAWNA | 1 338 203 713 | 36 728 195 | 437 196 007 |
13 | ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO JBB IMPORT EKSPORT JÓZEF BAŁDYGA | 1 337 324 208 | 59 511 622 | 279 025 331 |
14 | ANIMEX KUTNO SP Z O O | 1 282 604 594 | 44 861 032 | 218 594 347 |
15 | ZAKŁADY MIĘSNE ŁUKÓW S A | 1 228 363 336 | 43 492 437 | 353 280 127 |
16 | DROBIMEX SP Z O O | 1 197 633 094 | 36 241 827 | 365 739 624 |
17 | PRZEDSIĘBIORSTWO DROBIARSKIE DROBEX SP Z O O | 1 195 715 056 | 70 773 548 | 395 306 792 |
18 | INDYKPOL S A | 1 176 929 000 | 29 583 000 | 364 051 000 |
19 | ROLDROB S A | 1 157 700 000 | 53 624 000 | 366 952 000 |
20 | KONSPOL HOLDING SP Z O O | 1 156 414 000 | -625 000 | 1 156 414 000 |
21 | ZAKŁADY DROBIARSKIE FARMIO SP Z O O | 1 069 046 592 | 8 854 850 | 595 304 954 |
22 | DROSED S A | 1 063 948 000 | 28 280 000 | 270 774 000 |
23 | ADROS SP Z O O | 1 063 052 939 | 40 829 397 | 432 867 245 |
24 | ZAKŁADY MIĘSNE SILESIA S A | 1 031 931 977 | -128 641 201 | 111 035 489 |
25 | PLUKON SIERADZ SP Z O O | 994 418 229 | 32 418 563 | 305 905 946 |
26 | AGRAIMPEX SP Z O O | 916 630 170 | 158 297 | 301 925 492 |
27 | OSI FOOD SOLUTIONS POLAND SP Z O O | 871 795 929 | 3 663 625 | 328 506 782 |
28 | AMI SP Z O O SPÓŁKA KOMANDYTOWA | 869 999 357 | 90 265 384 | 529 575 616 |
29 | ZAKŁAD MIĘSNY WIERZEJKI J M ZDANOWSCY SPÓŁKA JAWNA | 858 304 730 | 9 394 027 | 96 754 891 |
30 | WĘDLINKA SP Z O O SPÓŁKA KOMANDYTOWA | 817 598 337 | 5 977 322 | 371 604 829 |
31 | OSI POLAND FOODWORKS SP Z O O | 790 707 251 | 42 560 116 | 269 224 399 |
32 | ZAKŁADY MIĘSNE SZUBRYT SP Z O O | 790 299 174 | 12 820 821 | 208 085 682 |
33 | MCKEEN BEEF CP SP Z O O | 762 435 541 | 15 002 974 | 220 603 180 |
34 | MADEJ WRÓBEL SP Z O O | 728 478 382 | 11 578 600 | 265 948 067 |
35 | KPS FOOD SP Z O O | 726 818 546 | 45 737 319 | 354 278 800 |
36 | HILTON FOODS LTD SP Z O O | 710 413 307 | 27 902 584 | 130 524 506 |
37 | BRUNO TASSI SP Z O O | 681 472 752 | 9 790 337 | 141 128 294 |
38 | MCKEEN BEEF SH SP Z O O | 632 624 435 | 17 624 998 | 134 834 617 |
39 | POLSKIE MIĘSO I WĘDLINY ŁUKOSZ SP Z O O | 630 881 212 | 20 431 831 | 242 937 128 |
40 | FIRMA KABANOS KOJS MIROSŁAW I JOANNA KOJS KOWALCZYK SP.J. | 630 490 187 | 6 449 472 | 192 838 592 |
Czytaj też:
Te firmy rozwijają się najszybciej w Polsce. Jedna branża ewenementemCzytaj też:
Lawinowe spadki cen warzyw. „Handel ustał"
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.